Bijtelling van een zakelijke scooter

Overweeg je om een scooter zakelijk te leasen? Dit brengt veel voordelen met zich mee. Je bent binnen de stad sneller bij je afspraak, dan wanneer je dat met de auto zou moeten doen. Ook parkeren is eenvoudiger en goedkoper, vaak gewoon voor de deur. Bovendien ben je even heerlijk in de buitenlucht. Allemaal pluspunten. Maar hoe zit het dan met de bijtelling van een zakelijke scooter? Dat is eigenlijk best eenvoudig. En een stuk voordeliger dan de bijtelling van een auto.

Hoe werkt de bijtelling bij een zakelijke scooter?

De bijtelling van een zakelijke scooter is anders geregeld dan bij een auto van de zaak. Woon- en werkverkeer en alle zakelijke ritjes vallen buiten de bijtellingsregeling. Als je privékilometers rijdt moet je deze opgeven bij de inkomstenbelasting. Doordat de belastingdienst ervan uitgaat dat je geen duizenden privékilometers gaat rijden. Hoeft er geen kilometerregistratie bijgehouden te worden. Dat is bij een auto van de zaak wel verplicht.

Rekenvoorbeeld zakelijke scooter leasen

Bij een zakelijke leasescooter betaal je alleen over het aantal privé gereden kilometers een vergoeding. In plaats van een percentage van de cataloguswaarde, zoals bij een auto van de zaak. En dat is niet te vergelijken met de bijtelling van een auto van de zaak.

Voorbeeld: Over een heel jaar berekend heeft je scooter € 0,20 per kilometer gekost. In datzelfde jaar heb je 1.000 kilometer privé gereden met je lease scooter. Dan is de bijtelling bruto € 200,00 over dat jaar. Afhankelijk van de hoogte van je salaris val je in een bepaald belastingtarief. Stel je valt in het belastingtarief van 40,85%, dan betaal je netto € 118,30 per jaar. Zoals je ziet is een zakelijke scooter leasen dus erg voordelig. Ook als je hem privé gebruikt.

Meer voordelen lease scooter van de zaak

Bovendien zijn er nog meer voordelen bij een zakelijke scooter leasen. Zo telt de investering van de scooter mee voor de KIA (Kleinschaligheids Investerings Aftrek). Waardoor de belastingdienst een deel meebetaalt. Bij een volledig elektrische scooter kan je van de MIA (Milieu Investerings Aftrek) of Vamil-regeling (Willekeurige Afschrijving Milieu-Investeringen) gebruikmaken.

Hoe werken deze subsidieregelingen?

Het aanvragen van MIA en de Vamil-regeling is heel eenvoudig. Je hoeft slechts één dubbelzijdig formulier in te vullen waarmee je de aanvraag kunt doen. Voor het aanvragen van MIA en Vamil-regeling hoef je overigens geen accountantsverklaring te hebben. De belangrijkste voorwaarden zijn:

  • Degene die de elektrische scooter aankoopt betaalt inkomsten- of vennootschapsbelasting.
  • Degene die de elektrische scooter heeft gekocht stuurt een ingevuld aanvraagformulier binnen drie maanden na aankoop naar Bureau IRWA in Breda.

Je leest meer over de subsidies en rekenvoorbeelden op deze pagina.

Bekijk de scooters

Bekijk ons ruime assortiment zakelijke lease scooters en vraag een vrijblijvende berekening aan.